ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙНА, ЕЛЕКТРОТЕХНІЧНА ТА ПРОМИСЛОВА ПРОДУКЦІЯ
Головна
Муфти
Пристосування для монтажу волоконно-оптичних кабелiв
Кросове обладнання
Монтажнi матерiали
Прилади та обладнання
Iнструменти
Кабельно-провiдникова продукцiя
Цiни
Сервiс on-line
Представницька мережа
Публiкацiї
Контакт
ОТРИМАЙТЕ НАШ КАТАЛОГ!
Hosted by MiroHost.net
ВАТ «Укртелеком»
Rambler's Top100
META-Ukraine
finance.com.ua
finance.com.ua
finance.com.ua
Публікації 

HOBI TEXHOЛOГIЇ TEЛEKOMУHIKAЦIЙ HA MEPEЖAX ЧEPHIBEЦЬKOЇ ДИPEKЦIЇ BAT "УKPTEЛEKOM"

А.I. ГОГУНЕЦЬ, директор Чернівецької дирекції ВАТ "Укртелеком",
B.C. ЛЕГУН, заступник директора з капитального будівництва Чернівецької дирекції ВАТ "Укртелеком",
А.М. МИКИТИН, начальник відділу експлуатації і розвитку мереж Чернівецької дирекції ВАТ "Укртелеком",
М.К. МАЗЕПА, генеральний директор компанії МАКО, канд. техн. наук


Відомо, що лінійно-кабельні споруди зв'язку - найдорожча і найбільш вразлива складова міської телефонної мережі. Для підвищення їхньої надійності зв'язківці Чернівецької дирекції ВАТ "Укртелеком" не припиняють пошуків нових технологій герметизації муфт, використовують різні методи виявлення місць негерметичності оболонки кабелю, замінюють карболітові плінти в шафах, витрачаючи на капітальний і поточний ремонти кабелів та шаф сотні тисяч гривень.

З огляду на нові вимоги до якості й надійності телефонного зв'язку під час будівництва та модернізації ліній зв'язку перед нашими зв'язківцями постали такі запитання:

  • який кабель прокладати;
  • як і чим монтувати кабелі;
  • які кінцеві пристрої потрібно застосовувати?

Спинимося на кожному з них докладніше.

Який кабель прокладати? Параметрами кабелю, що визначають якість зв'язку для експлуатації, є опір ізоляції, опір жил, діелектричні втрати кабелю. Ці параметри залежать від стану головних частин кабелю: його оболонки (пошкоджена - не пошкоджена), жил (обрив — корозія) та ізоляції (замокла - не замокла). Кожний із цих параметрів визначається атмосферою в кабелі. Якщо пошкоджено оболонку, тиск у кабелі спадає, якщо в атмосфері містяться агресивні гази і пари (СO2, O2, Н2O) — відбувається корозія жили, якщо крапельна волога — замокання ізоляції. Для уникнення цих негараздів використовуються кабельні з'єднувальні пристрої (КЗП) різних модифікацій.

Але оскільки тиск повітря в кабелі вищий, ніж у навколишньому середовищі, то повітря проникатиме (дифундуватиме) в зовнішнє середовище, а пари вологи — всередину кабелю через те, що в зовнішньому середовищі концентрація вологи значно вища, ніж у кабелі. Наприклад, проникність оболонки одного кілометра кабелю ТПП 600x2x0,5 (парна скрутка) становить 0,1 літра повітря за годину, а проникність парів води в 100-150 раз більша [1].

Крім того, досвід показує, що неможливо виготовити сотні тисяч кілометрів жил з абсолютно бездефектною поліетиленовою ізоляцією товщиною 0,2... 0,4 мм. Ізоляція може мати точкові пошкодження, забруднення, сторонні струмопровідні частинки, які були в самому початковому продукті - поліетилені. Волога може створити провідні «ланцюжки» між такими жилами, дефекти, яких у сухому кабелі не виявлялись. У результаті окремі жили в кабелі можуть вийти з ладу.

Тому з 2002 року в Чернівецькій дирекції ВАТ «Укртелеком» під час капітального будівництва застосовуються кабелі з гідрофобним заповнювачем типу ТППепЗ ємністю від 10 до 600 пар з діаметром жил 0,4 ... 0,5 мм виробництва заводу «Одескабель». Технічні умови, що видаються стороннім організаціям на підімкнення до міської телефонної мережі, передбачають прокладання тільки кабелю з гідрофобним заповнювачем.

Зазначимо, що за 9 місяців 2003 року змонтовано і здано в експлуатацію 33,4 км кабелю з гідрофобним заповнювачем.

Уперше за багато років у проектах АТС, які будуються, не передбачено КЗП. Це дало змогу заощадити на будівництві й монтажу, уникнувши водночас витрат на щомісячне обслуговування КЗП, щоденне знімання показів ротаметрів, а також витрат на регламентні роботи й електроенергію (скажімо, 12 КЗП і 2 дегідрататори споживають за рік понад 500 000 кВт/год), на експлуатацію приміщень компресорних.

Дехто вважає, що у процесі експлуатації кабелів із гідрофобним заповненням не контролюється стан їхньої оболонки. Але ось приклад, який спростовує таку думку. Під час огляду кабелів було знайдено пошкодження оболонки 200-парного кабелю розміром близько 8x35 мм, який перебував у колодязі, що періодично затоплюється водою. Нескладно собі уявити, що було б із кабелем без гідрофобного заповнення, його не порятував би жодний КЗП. Після виявлення пошкодження оболонки було проведено комплекс вимірювань. У результаті з'ясувалося, що ні один із параметрів не вийшов за межі норми. Після цього кабельник обмотав оболонку кабелю стрічкою VM-Таре, заармувавши стрічкою Armorcast.

Отже, замість того, щоб постійно контролювати стан оболонки, витрачаючи на це та відповідні ремонтні роботи тисячі гривень, маємо практично 100%-во надійні кабельні лінії, вартість яких, щоправда, вища, але які швидко окупаються у процесі експлуатаційно-технічному обслуговування. За два роки експлуатації ні один із кабелів із гідрофобним заповненням не вийшов із ладу, не було жодного випадку заміни прольоту кабелю.

Варто наголосити, що перевага кабелів із гідрофобним заповнювачем над кабелями без заповнювача виявляються тільки тоді, коли вони правильно прокладені, правильно змонтовані в муфтах і на кінцевих пристроях.

Як і чим монтувати кабелі з гідрофобним заповнювачем?
Згідно з чинним керівництвом з'єднувальні (прямі і розгалужувальні) муфти на кабелях із гідрофобним заповнювачем мають забезпечувати відновлення всіх конструктивних параметрів кабеля, причому ступінь захисту зростка не повинен бути нижчим за ступінь захисту зрощуваного кабелю. У разі використання корпусних (поліетиленових) або безкорпусних муфт герметичність змонтованого зростка з відновленим заповненням має зберігатись навіть у випадку розгерметизації корпусу муфти.

Такий комплексний спосіб монтажу муфти з його реалізацією пропонує тільки один виробник в Україні - компанія МАКО. Використовуючи матеріали й технологію компанії ЗМ, Тусо Еlесtrоnісs, а також власні матеріали, це підприємство створило серію муфт для монтажу кабелів із гідрофобним заповнювачем. Муфти мають назву «компресійні». Вони забезпечують повну вологонепроникність і 100%-вий захист від вологи зростка жил кабелю, не утримуваного під надлишковим тиском, як заповненого, так і не заповненого гідрофобним заповнювачем.

Муфти компаундні «компресійні» компанії МАКО являють собою комплекти деталей і матеріалів, що забезпечують монтаж прямих і розгалужених муфт на заповнених або незаповнених кабелях.

Для відновлення гідрофобного заповнення в муфтах використовується компаунд-гель 8882 виробництва ЗМ, який сумісний із гідрофобними заповнювачами, що застосовуються кабельними заводами. Технологія поширюється на монтаж кабелів типу ТПП, ТППЗ, КСПП, КСПЗП.

Технологія монтажу проста і не вимагає високої кваліфікації кабельника-спаювальника. Після зрощування жил за допомогою механічних з'єднувачів зросток і краї оболонки кабелю обмотують пластиковим листом, створюючи ємність, яку заповнюють компаундом так, щоб він закрив з'єднувачі і жили. Далі весь зросток обмотують еластичною стрічкою, створюючи при цьому надлишковий тиск до 50 кПа [2; 3].

Завдяки застосуванню останнім часом кабелів із заповненням більш прийнятним стає використання компаундних муфт.
При цьому нагадуємо, що під час монтажу муфт на кабелях із гідрофобним заповненням суворо забороняється:

    1) ручне скручування жил;
    2) відновлення поліетиленових оболонок способом наплавлення поліетиленової стрічки під склострічкою.

Крім компресійного ми застосовуємо й інший спосіб відновлення гідрофобного заповнення: беремо спеціальну капсулу 9777-S або 4075-S з гідрофобним гелем, в яку вставляємо відповідно 10- чи 25-парний з'єднувач.

Капсула з гелем розроблена спеціально для використання з'єднання за умов підвищеної вологості. Термін роботи з'єднання з капсулою у воді без порушення якості зв'язку перевищує 250 діб.

Компресійні муфти герметизуються «холодним» способом із застосуванням герметизуючих стрічок і мастик виробництва компанії ЗМ.

Компанія МАКО пропонує не лише повні комплекти муфт, а й спеціальні матеріали для роботи з кабелями із заповненням. Для очищення жил кабелів використовуються змивач марки 4413, серветки марки 4414 виробництва ЗМ, а також змивач вітчизняного виробництва. Змивач постачається у складі комплекту, який забезпечує очищення кабелю певної ємності.

Які муфти і де ставились? У приміщеннях вводу кабелів на АТС монтувалися станційні розгалужувальні муфти. Як корпуси таких муфт використовувались типові поліетиленові розгалужувальні муфти з патрубками для вводу 100-парних кабелів. Зрощування жил проводилось механічними з'єднувачами. Герметизація стиків частин муфт, а також вводів кабелів виконувалась стрічкою VM і армувалися стрічкою Armorcast.

На магістральних ділянках абонентської лінії (від АТС до розподільної шафи), у колодязях застосовувались компресійні муфти (як правило, універсальні), що монтуються як з'єднувальні (прямі) або розгалужувальні (на два—три напрямки).

Під час монтування кабелю без заповнення, який перебуває під тиском, захист механічних 10- та 25-парних з'єднувачів проводився капсулами 9777-S та 4075-S. При цьому використовувались поліетиленові муфти відповідного розміру, герметизація стиків проводилась стрічкою VM, 88Т і армування стрічкою Armorcast.

У випадках можливого затоплення колодязів або підвалів необхідно використовувати тільки компресійні муфти, а для підвищення надійності й жорсткості — армувати стрічкою Armorcast.

У процесі монтажу муфт на кабелях, які прокладались по зовнішніх стінах, використовувались типові поліетиленові муфти, з'єднання жил проводилось одножильними механічними з'єднувачами, Муфти в таких місцях герметизували так: на всі стики намотували по одному шару мастики 2900R, а поверх неї, починаючи з меншого діаметра з поступовим переходом на більший, намотували з 50%-вим перекриттям два шари стрічки 88Т.

Які кінцеві пристрої застосовували? Розвиток сучасних телекомунікаційних систем, цифрових електронних станцій і апаратури ущільнення торкнувся й одного з найконсервативніших елементів мережі електрозв'язку — абонентської лінії. У концепції структури мережі електрозв'язку з'явилось нове поняття — «мережа абонентського доступу», яке об'єднує як лінію зв'язку, так і обладнання, що забезпечує передавання цифрового потоку абонентові. На абонентській ділянці місцевих ліній зв'язку можуть використовуватися цифрова система передавання та нові технології ущільнення кабельних ліній із мідними жилами обладнанням хDSL. Усе це висуває додаткові вимоги до кінцевого кабельного обладнання.

Протягом багатьох років на лінійних спорудах місцевих ліній зв'язку для встановлення поза приміщенням використовуються розподільні шафи типу ШР. Основним їхнім недоліком є застосування застарілих 100-парних боксів БКТ. Карболітові плінти бокса БКТ мають низький і нестабільний опір ізоляції між контактами, високий перехідний опір у місці підімкнення проводу «під гвинт» і характеризуються нестабільністю електричного контакту та малим терміном служби. Наявність у шафах ШР вентиляційних отворів робить плінти більш залежними від кліматичного впливу. Забруднення плінта і підвищення вологості повітря призводить до зниження опору ізоляції кабельної лінії, а окислення контактів — до збільшення опору жил.

Але одноразово розв'язати проблему заміни застарілих боксів БКТ 100 х 2 неможливо — це не під силу жодному операторові зв'язку.

Тому чернівецькі зв'язківці почали вирішувати цю проблему частково, заміною боксів БКТ 100 х2 на бокси з плінтами, які мають врізні контакти [2, 4] як у наявних, так і в нових шафах. Малі габаритні розміри врізних плінтів дали змогу на робоче місце бокса БКТ 100 х 2 встановлювати інший бокс, що має гелезаповнені плінти «SID-С» із врізними контактами виробництва ЗМ. Водночас відпала потреба у проектуванні, придбанні додаткового корпусу шафи, його встановленні та проведенні відповідних будівельних робіт. Скорочується термін будівництва нових ліній, спрощується їх експлуатація.

Для заміни боксів БКТ 100x2 у шафі ШР було взято 12 боксів БВК-100G, а також 44 боксa БВК-200G і 50 боксів БВК-ЗООG виробництва компанії МАКО з гелезаповненими плінтами «SID-С», які встановили на посадочні місця замінюваних боксів БКТ 100x2. Завдяки використанню боксів БВК-100G і БВК-200G уможливлюється розвиток мережі, із додатковим установленням відповідно 20 (200 пар) або 10 (100 пар) плінтів.

Для діючих кабельних ліній, по змозі, передбачається заміна наявних боксів із карболітовими плінтами на бокси з гелезаповненими плінтами з врізними контактами.

Зауважимо, що донедавна для нумерації та позначення лінійно-кабельних споруд ми користувалися морально застарілими і ненадійними засобами ідентифікації — свинцевими бирками, етикетками на звичайному папері, які приклеювалися скотчем, і т. ін.

Нині в Чернівецькій дирекції цю ситуацію почали змінювати, професійно підходячи до питання маркування. Для цього ми провели семінар для співробітників дирекції, де були представлені деякі маркувальні матеріали. Наприклад, службу експлуатації і розвитку мереж зацікавили етикетки для маркування кабелів, муфт, шнурів оптичних, а також такі, що підходять для поверхонь, укритих порошковою емаллю і навіть замащених. Крім того, викликали цікавість етикетки контролю розкриття, за допомогою яких можна легко пломбувати, наприклад, розподільні шафи, Матеріал, з якого вони зроблені, при спробі зняти етикетку, руйнується. Особливу увагу було приділено маркуванню оптичних кабелів і шнурів, до яких висуваються підвищені вимоги і які пов'язані з технікою безпеки.

Що являє собою маркувальна стрічка для кабелю і муфт? Це смужка плівки, що має інформаційне поле для нанесення ідентифікаційних знаків, непрозора частина і прозора частина для захисту інформаційного поля. Маркувальна стрічка стійка до тертя, масла, розчинників, води. Температурний діапазон експлуатації від -40°С до +70°С. Нами використовувались три типорозміри маркувальних стрічок залежно від ємності (10-600 пар) або діаметра (10...56 мм) кабелю. Можливі й інші розміри на замовлення, Нанесення інформації проводиться матричним принтером або ручкою. У нашому випадку інформація наносилась кульковою ручкою.

Застосування нових технологій на лінійно-кабельних спорудах зв'язку в Чернівецькій дирекції. ВАТ «Укртелеком», на базі рекомендацій і поставок компанії МАКО, за рахунок використання кабелю з гідрофобним заповненням, компресійних гелезаповнених муфт під час монтажу кабелю, врізного контакту на лінійному тракті і захисту контакту від окислення, а також гелезаповнених плінтів дало можливість:

  • поліпшити якість та надійність зв'язку;
  • підвищити довговічність бокса не менш як на 20 років (за даними виробника);
  • досягти комплексного технологічного вирішення вводу лінійних кабелів ємністю 200-600 пар без монтажу розгалужувальної муфти в шафному колодязі;
  • збільшити ємність шафи;
  • зменшити капітальні витрати на придбання шаф та відповідне будівництво;
  • скоротити тривалість будівництва ліній зв'язку.
  • зменшити експлуатаційні витрати на обслуговування лінійно-кабельних споруд зв'язку;
  • зробити простим і надійним позначення кабелів.

Ми добре усвідомлюємо, що одна гривня, вкладена в нові технології, забезпечуючи якісний і надійний зв'язок, дає змогу економити не менш як 10 гривень, які було б витрачено на будівництво та експлуатацію, і це для зв'язківців Чернівецької дирекції - беззастережна норма.

Сьогоднішню потребу в раціональному, ощадливому будівництві й експлуатації лінійно-кабельних споруд зв'язку породжує економіка, а тому постає необхідність звертатись до професіоналів, якими і є працівники компанії МАКО.

Література
1. Костин А. Й. Особенности состояния воздуха в кабелях связи, содержащихся под избыточным газовым давлением // Вестник связи.- 2003.- № 1.- С. 78-80.
2. Гогунець А. і., Горбатюк М. і., Білан С. 0., Мазепа М. К, Охорона праці та сучасні технології монтажу на лінійно-кабельних спорудах зв'язку//Зв'язок,- 2001.- № 5.- С. 62-64.
3. Аркашарин В. В., Мазепа Н. К. Качество связи — зто новые технологии монтажа и ремонта кабелей // Зв'язок.- 1999.- № 6.-С. 51-52.
4. Мазепа М. К., Мельничук 0. В., Шевчук В. М. Реконструкція та дообладнання розподільних шаф ШР(П) боксами «Quante» // Зв'язок.- 2001.- № 6.- С. 55-57.

Наверх
На головну сторінку