ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙНА, ЕЛЕКТРОТЕХНІЧНА ТА ПРОМИСЛОВА ПРОДУКЦІЯ
Головна
Муфти
Пристосування для монтажу волоконно-оптичних кабелiв
Кросове обладнання
Монтажнi матерiали
Прилади та обладнання
Iнструменти
Кабельно-провiдникова продукцiя
Цiни
Сервiс on-line
Представницька мережа
Публiкацiї
Контакт
ОТРИМАЙТЕ НАШ КАТАЛОГ!
Hosted by MiroHost.net
ВАТ «Укртелеком»
Rambler's Top100
META-Ukraine
finance.com.ua
finance.com.ua
finance.com.ua
Публікації 
ПРИСТОСУВАННЯ ДЛЯ ШВИДКОГО ТА ЯКІСНОГО МОНТАЖУ ВОЛОКОННО-ОПТИЧНИХ КАБЕЛІВ

М. К. Мазепа, кандидат технічних наук, директор компанії МАКО
В. В. Аркашарін, заступник генерального директора Запорізької дирекції ВАТ "Укртелеком"

Монтаж лінійного тракту волоконно-оптичних систем передавання належить до тих операцій, які істотно визначають якість функціонування міжміських та місцевих волоконно-оптичних ліній зв'язку під час їх експлуатації. При зрощуванні окремих будівельних довжин волоконно-оптичного кабелю волокна з'єднують, як відомо, застосовуючи зварювання, склеювання та механічні з`єднувачі.

Останні набувають нині дедалі більшого поширення завдяки таким їх важливим характеристикам як економічність і надійність (1).

Економічність. Для будівництва міжміських зонових волоконно-оптичних ліній зв`язку невеликої довжини (до 200 км), місцевих мереж та абонентських розподільних ліній на одно - та багатомодових оптичних кабелях вибирають спосіб з`єднання оптичного волокна з огляду на собівартість відповідної операції та рівень втрат на стиках волокон (1). У світовій практиці саме із ціх міркувань перевагу надають, як правило, механічним з`єднувачам.

За даними різних фірм, які постачають обладнання для оптичних ліній зв`язку, один механічний з`єднувач коштує 10...20, а пристрій для зварювання оптичного волокна - 20 000...35 000 дол.США. Крім того, щоб виконати механічне з`єднання, достатньо не більш як 3 хв., і зробити це може спеціаліст порівняно низької кваліфікації. А зварювання волокон є трудомістким і вимагає високої кваліфікації персоналу. Слід взяти до уваги й те, що якість зварних з'єднань оцінюється розміром оптичних втрат, які суттєво залежать від режимів роботи зварювального апарата та сумісності його з оптичним волокном різних виробників. Проте забезпечити якісне зварне з'єднання можна лише за певних умов: відсутності протягів і пилу; температурі навколишнього середовища не нижче за 18oС, вологості повітря - не вище за 60 %, причому зварювальні роботи на відкритому повітрі передбачають спеціальний захист. (Здебільшого, це фургон, намет). Як показує досвід, зварювальні апарати можуть занижувати реальні оптичні втрати у зварювальному з'єднанні на 5...1000 % (2).

Надійність. Її критеріями є термін служби, стабільність та механічні характеристики з`єднань. Майже всі виробники обладнання гарантують термін служби з'єднань 20...30 років, який насамперед залежить від стабільності з`єднання. Механічні характеристики з`єднань визначаються механічними властивостями волокна (максимальне зусилля на розрив 20...50 Н), а механічних з`єднувачів - конструкцією з`єднувача (зусилля на розрив - 20...35 Н).

У світі існує безліч конструкцій механічних з`єднувачів ОК, але найпопулярнішими стали з`єднувачі типу Fibrlok, розроблені компанією ЗМ у серпні 1988 року. Скажимо, за період 1989-1997 рр. з'єднувач Fibrlok II 2529 упровадили (у країнах, назви яких виділено курсівом, він застосовується як для експлуатації, так і для будівництва, у решті країн - лише для експлуатації):


Рік впровадженняКраїна впровадження
1989Франція Телеком; Алкатель (лише будівництво)
1990Китай, Тайвань, Сінгапур
1991Бельгія, Данія, Австралія
1992Німеччина, Японія
1993Італія Телеком, Польща
1994Фінляндія, Швеція, Іспанія, Єгипет, Іран, Філіппіни, Аргентина
1995Росія
1997Україна

З`єднувач Fibrlok II 2529

З'єднувач Fibrlok II 2529 компанії 3M призначений для з'єднання одно - та багатомодових волокон з полімерним покриттям 250 і 900 мкм. Металевий з'єднувальний елемент розміщується всередині формованого пластикового корпуса під кришкою.





Вид з'єднувача в розрізі

З`єднувач забезпечує оптимальне функціювання за умови швидкого закриття кришки. Коли в з`єднувач встановлено підготовлені кінці волокна, кришка надавлюється за допомогою спеціального монтажного пристосування Fibrlok 2501. Кришка, рухаючись, стискує пелюстки центрувального елемента, точно центрує волокно і надійно фіксує його в з`єднувачі.







ТЕХНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА МЕХАНІЧНОГО З'ЄДНУВАЧА FIBRLOK II 2529*.
Діаметр волокна125 мкм
Діаметр полімерного покриття250; 900 мкм
Термін експлуатаціїдо 30 років
Час на з'єднання волокна (після підготовки волокна)не більш як 30 с
Середні втрати загасання на стикуне більш як 0.1 дБ
Втрати на відбиття сигналу при температурі:
-40o ... +80oСне більш як 35 дБ
20oСне більш як 60 дБ
Дозволене зусилля на розривне менше як 0.45 кг
Діапазон робочих температур+40o до +80oС
Зміна значень втрат на стику при циклічній зміні температур від -40o до +80oСне більш як 0,5 дБ
Зміна значень втрат на стику при зануренні у воду (упродовж 7 днів при 43oС)не більш як 0,5 дБ

*Вібрацію випробувано за стандартом EIA FORT-11, умова1.

Завдяки здатності багаторазово відкриватися та закриватися, з'єднувачі типу Fibrlok ІІ 2529 забезпечують можливість перекомутації оптичного волокна і стають незамінними під час ремонтно-відновлювальних робіт та вимірювань. У з'єднувачах міститься спеціальна імерсійна рідина, яка, маючи показник заломлення оптичного волокна, зменшує загасання і відбиття при з'єднанні.

2530

КОМПЛЕКТ ІНСТРУМЕНТІВ 2530 для швидкого з`єднання оптичних волокон містить усе необхідніе для здійснення підготовки волокна, його зачищення, сколу та з`єднання з використанням механічного з`єднувача типу Fibrlok II 2529.









Використання комплекту 2530 гарантує:

  • швидкість і простоту з`єднання волокна;
  • значну економію коштів;
  • надійність з`єднання (до 30 років експлуатації).

Окрім того, до комплекту додається посудина для рідини, якою очищують волокно, та серветки.

2178-LS

МУФТА ОПТИЧНА 2178-S призначена для герметизації механічним способом місць з'єднання будівельних довжин магістральних, місцевих та внутрішньозонових оптичних кабелів зв`язку, які прокладують в каналізації та грунті або підвішують на опорах. Муфта надійна й проста в монтажі, має чотири кабельні вводи, що дозволяє використовувати її як тупикову, прохідну та розгалужену.

Ємність муфти - до 96 зварних з`єднань оптичного волокна, або 48 з`єднань за допомогою механічних оптичних з`єднувачів Fibrlok II 2529.

Корпус муфти виконано з міцного поліпропілену. Герметизація виконується затягуванням болтів. Внутрішній простір муфти не заповнюється гідрофобом, що дозволяє контролювати її герметичність надлишковим повітряним тиском завдяки повітряному клапану. Кабельні вводи піддаються "стрічковій" герметизації.

Монтаж муфти простий, не потребує спеціального інструменту, теплових пристроїв та високої кваліфікації персоналу. Муфта придатна для ремонту. З метою її повторної герметизації необхідно замінити лише герметизуючі прокладки.

МУФТА ОПТИЧНА ТИПУ Z

МУФТА ОПТИЧНА ТИПУ Z призначена для герметизації з'єднань місцевих та зонових оптичних кабелів, які прокладають у ґрунті, каналізації чи підвішують на опорах.

Муфта з кожного боку має по два кабельні вводи, що дозволяє використовувати її як прохідну, розгалужену і тупикову. Корпус муфти не заповнений гелем, забезпечує захист від вологи. Монтаж її простий, без застосування спеціального інструменту та нагрівальних пристроїв; для герметизації використовуються стрічки.


ТЕХНІЧНІ ПАРАМЕТРИ МУФТИ Z.
Діаметр кабелю:
максимальний41 мм
мінімальний10 мм
Габаритні розміри:
довжина420 мм
ширина165 мм
висота114 мм
Максимальна кількість касет2 шт
Ємність касети-кількість з'єднань:
з Fibrlok II 252912
зварних12

Сфери застосування. Запропонований спосіб з'єднання оптичного волокна дозволяє досягати значно меншої, ніж у разі традиційного зварювання, вартості проекту, набагато більшої швдкості прокладання й монтажу кабелю, забезпечуючи високу якість зв'язку. Відповідні пристрої та матеріали задовольнять запити найвимогливіших споживачів телекомунікаційного обладнання.

Насамперед ідеться про всі організації, котрі будують волоконно-оптичні мережі, - центри технічної експлуатації зв'язку, Інтернет-провайдерів, операторів кабельного телебачення та ін.

Вони, безперечно, віддадуть належне перевагам механічного з'єднання як альтернативи зварюванню.

Особливо раціональні вирішення можливі в разі будівництва мереж зв'язку на великих виробничих територіях, наприклад на металургійних заводах або нафтохімічних комплексах, а також для організації «останньої мілі», коли необхідно зробити розводку від магістрального кабелю.

Що ж до компаній, яким потрібно налагодити зв'язок із віддаленими офісами, банків, холдінгів, котрі мають намір швидко побудувати надійний волоконно-оптичний зв'язок, розлядувана технологія з огляду на невелику трудомісткість є просто незамінною.

Результати впровадження. Описані матеріали та інструмент застосовують під час будівництва волоконно-оптичних ліній зв'язку у Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Миколаївській, Закарпатській, Запорізькій дирекціях ВАТ «Укртелеком», на багатьох інших підприємствах. Наприклад, у Запорізькій дирекції відповідні технології використовуються з грудня 1998 року. Успішний монтаж з'єднань оптичного волокна, оптичних муфт на кабелі типу ОКЛБг-ДА12-2х4Е-0.38 3.5/0.25-Н19-8/0 виробництва Одеського кабельного заводу здійснило Запорізьке підприємство РБК «Зв'язок» на таких об'єктах: АТ «Запоріжсталь», Бердянський АТС-7 - ПС-1, АТС-97 у с. Балабіному. Загальна довжина мережі становила 22.296 км, змонтовано 11 муфт (2178S - 8, типу Z - 3), встановлено 88 з'єднувачів Fibrlok II 2529.

Рис. 3.3

Результати вимірювань показали, що при з'єднанні оптичних волокон за допомогою з'єднувачів Fibrlok II 2529 середнє значення оптичних втрат на стику перебуває в межах 0.022 дБ (рис. 6).








«Спосіб і пристосування для монтажу оптичного кабелю, який ми вибрали, забезпечує оптимальне співвідношення ціна/продуктивність/якість, оскільки обладнання для зварювання коштує достатньо дорого і вимагає тривалого часу на підготовку спеціаліста»,- наголосив І. В. ДИБКО, головний інженер РБК «Зв'язок», пояснюючи, чому для монтажу ВОЛЗ були використані розглянуті щойно матеріали та інструмненти.

На підставі досвіду експлуатації можна стверджувати, що впровадження цих матеріалів і пристосувань дозволяє:

  • знизити капітальні витрати на придбання дорогого обладнання в 5 … 12 раз;
  • якісно, просто і швидко провести з'єднання оптичного волокна і монтаж оптичної муфти;
  • виконання з'єднань і монтаж муфт провести спеціалістами порівняно низької кваліфікації;
  • безпечне проведення робіт при монтажі волоконно-оптичного кабеля.

Постачання матеріалів для якісного і швидкого монтажу волоконно-оптичного кабелю, а також навчання з відносно нових технологій здійснюють спеціалісти компанії МАКО, м. Рівне(Україна), тел.(0362)282-790, 236-142

Література:

1. Каток В. Б. Волоконно-оптичні системи зв'язку. - К., 1999. - 483 с.
2. Шаталов О. М., Стрельченко А. А. Издержки сварки оптических волокон //Вестник связи. - 1997. - № 3. - С. 24 … 25.

Наверх
На головну сторінку