ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙНА, ЕЛЕКТРОТЕХНІЧНА ТА ПРОМИСЛОВА ПРОДУКЦІЯ
Головна
Муфти
Пристосування для монтажу волоконно-оптичних кабелiв
Кросове обладнання
Монтажнi матерiали
Прилади та обладнання
Iнструменти
Кабельно-провiдникова продукцiя
Цiни
Сервiс on-line
Представницька мережа
Публiкацiї
Контакт
ОТРИМАЙТЕ НАШ КАТАЛОГ!
Hosted by MiroHost.net
ВАТ «Укртелеком»
Rambler's Top100
META-Ukraine
finance.com.ua
finance.com.ua
finance.com.ua
Публікації 

УМОВИ РЕАЛIЗАЦIЇ ШИРОКОСМУГОВОГО ДОСТУПУ на МIСЦЕВИХ МЕРЕЖАХ

М.К. МАЗЕПА, генеральний директор компанії МАКО, член-кореспондент ІАНУ, к.т.н.


4. Стабільність контакту та захист від дії вологи плінтів боксу в зовнішніх розподільчих пристроях - шафах.

Сучасні комутаційні рішення, які призначені для встановлення в зовнішніх розподільчих телекомунікаційних шафах на лінійно-кабельних спорудах зв'язку, повинні вирізнятися технологічністю, надійністю і забезпечувати технології DSL.

В даний час в Україні найбільш широко застосовуються комутаційні модулі (плінти) з технологією врізного контакту через ізоляцію (IDC - Insulation Displacement Contact), яка вже є стандартною практикою для підключення багатопарних кабелів в зовнішніх розподільчих пристроях [11]. Така технологія вирізняється простотою процедури приєднання провідників за допомогою спеціального інструменту.

Технічні вимоги і характеристики, яким має відповідати врізний контакт, визначаються стандартом IEC 352, частина 4 (недоступні врізні контактні з'єднання) та розроблені на основі попереднього європейським стандартом EN 60352. Вони доволі жорсткі, так як визначають можливість нормальної роботи з'єднання на протязі двадцяти п'яти років.

У відповідності з нормами цих стандартів, техніка врізного контакту повинна забезпечувати постійний контакт, значення перехідного опору якого менше 5 мОм, а також багаторазове здійснення кросування ( під'єднання ) провідника. При цьому контакт повинен витримувати дію зміни температур, високу вологість, агресивність середовища, вібрацію і коливання провідників.

Існує декілька різновидів таких конструкцій контактів (рис. 4). Традиційне рішення полягає в розміщенні ножів контакту перепендикулярно осі провідника. Але при такому розміщенні контактів відбувається суттєве ослаблення перерізу провідника.

Різновиди конструкцій
врізних контактів плінтів
Рис 4. Різновиди конструкцій врізних контактів плінтів

Необхідно відмітити, що довготривала стабільність якості контакту плінта насемперед залежить від характеристики газонепроникності, так як процес корозії починається там, де відбувається проникнення газів. На загальноприйнятому врізному контакті (контакти розміщені під кутом 90° до осі провідника, що під'єднується) можуть з'явитися клиноподібні щілини, які утворюють місця для виникнення корозійних процесів.

При застосуванні контакту LSA-PLUS (контакти розміщені під кутом 45° до осі провідника, що під'єднується) врізання в матеріал провідника відбувається з деяким зсувом с обох боків без ослаблення поперечного перерізу. Завдяки постійно діючим силам кручення і протидіючим силам контактних сторін забезпечується газонепроникність контактних місць в з'єднанні.

Плінти для зовнішніх розподільчих пристроїв. Розглянемо декілька моделей плінтів, які спеціально розроблені для застосування в зовнішніх розподільчих пристроях - шафах, і які представлені на ринку України.

Плінти виробництва KRONE є свого роду еталоном в кросовому обладнанні. Багато хто з виробників повторюють в своїх модулях рішення компанії або пропонують монтажні конструктиви, які сумісні з обладнанням KRONE. Зрозуміло, що врізні контакти у виробах KRONE застосовують технологію LSA-PLUS. На думку спеціалістів KRONE, вона забезпечує настільки якісний контакт, що відпадає необхідність в гелезаповнених рішеннях.

Для визначення впливу атмосферного середовища на плінт, з метою застосування їх для цифрового абонентського ущільнення, були вивчені порівняльні випробовування найбільш розпов-сюджених незаповнених гелем плінтів виробництва KRONE і ЗМ, а також гелезаповненого плінта для встановлення в зовнішніх розподільчих пристроях - SID-C (ЛОНИИС, С-Петербург) [ 4,12 ].

Порівняльні характеристики вказаних плінтів наведені в табл. 4.

Таблиця 4

Результати випробовувань незаповнених і заповнених гелем плінтів щодо опору ізоляції між контактами, МОм


Сухі плінти (за нормальних атмосферних умов)
Вологі плінти (після кліматичної атмосфери - камери)
KRONE
3M
KRONE
3M
STG2000
SID-C
STG2000
SID-C
>30 000
>30 000
>70 000
30 ... 40
150 ... 200
>=50 000

Із таблиці видно, що сухі і чисті плінти забезпечують високі значення опору ізоляції. Пояснити це можна конструктивними особливостями і матеріалами, із яких виготовлені вироби.

При вологих і забруднених плінтах, а це найбільш вірогідний варіант наших умов експлуатації в зовнішніх розподільчих пристроях - шафах, картина кардинально міняється.

В той же час розрахунки і дослідження німецької компанії Quante, а також Вritіsh Telecommunication LN показують, що для технологій DSL опір ізоляції для плінтів з IDC контактом, що встановлюються в зовнішніх розподільчих пристроях - шафах, повинен бути не менше 45 000 МОм. А це можливо тільки в тому випадку, коли плінти заповнені гелем (див. табл. 4).

Таким чином, плінти з IDC контактом для технологій DSL, що встановлюються в зовнішніх розподільчих пристроях - шафах, повинні мати конструктивні особливості, певні матеріали, із яких вони виготовлені, а також бути гелезаповнені.

На сьогодні тільки дві компанії 3М і Reichle & De-Massari, із присутніх на телекомунікаційному ринку України, спеціально розробляють і пропонують плінти для технологій DSL і встановлення іх у зовнішніх розподільчих пристроях - шафах. Інші ж виробники кросового обладнання пропонують у зовнішні розподільчі пристрої плінти, які розроблені для кросів міських АТС та для АТС великих відомчих установ. Наприклад, плінти QDF і С5С Tyco Electronics Raychem. Встановлення плінтів QDF розробки 1955 року, які на сьогодні не продаються в жодній із країн Європи, крім України, у зовнішні розподільчі пристрої - шафи, понижує величину інтегрального запасу лінії від 10.4 до 18.9 дБ для різних систем [ 13 ], а плінти С5С, виробником яких є турецька компанія, не рекомендовані в Росії для встановлення в зовнішні розподільчі пристрої. Крім того, виробник не надає гарантії на цей плінт при встановленні його у зовнішні розподільчі пристрої.

За останнє десятиліття однією з найбільш успішних систем комутаційних модулів у світі є плінти SID розробки і виробництва німецької фірми Quante, у подальшому ЗМ. З моменту появи на ринку у 1996 році ця система застосовується на мережах загального користування більш як у сорока країнах. Наприклад, Deutche Telekom обрав систему SID у якості основної лінійки кросових компонентів для використання на будь-якій ланці мережі.

Для забезпечення стабільності електричних характеристик ланок ліній зв'язку у зовнішніх розподільчих пристроях, захисту їх від умов навколишнього середовища, застосована система кросових рішень, в основу якої покладена концепція SID EXTREME.

Плінт гелезаповнений SID-C
Рис 5. Плінт SID-C:
1 - плінт гелезаповнений; 2 - кришка захисна.

Плінт SID-С заповнюється гелем і закривається кришкою і додатково кришкою на кожні десять плінтів, що забезпечує стабільність параметрів з'єднання при наявності великої кількості вологи, агресивних домішок у вологому повітрі чи навіть сольових туманів (рис. 5).

У випадку частого перекросування, коли з провідником видаляється гель і тим самим оголюється контактна група, передбачена можливість дозаповнення плінта гелем.

Лабораторні випробовування, у ході яких плінти SID-С, гелезаповнені із захисною кришкою, понад 300 годин знаходилися під дією сольового туману, показали його надійність і роботопридатність.

З огляду на вищенаведене компанія МАКО розробила і впровадила в 2001 році технологічні схеми, металоконструкції та вироби для заміни в існуючих шафах боксів БКТ-100 на бокси відкритого типу БВК-100х2/SID ... БВК-400х2/SID і встановлення їх в нових шафах, якi мають гелезаповнені плінти SID-C з врізними контактами [ 10 ].

Бокс БВК-300х2/SID з
гелезаповненими плінтами SID-C із врізними контактами
Рис 6. Бокс БВК-300х2/SID з гелезаповненими плінтами SID-C із врізними контактами:
1 - кронштейн; 2 - профіль; 3 - кришка на 10 плінтів; 4 - плінт з кришкою; 5 - рамка маркувальна; 6 - шнур заземлення.

Бокси БВК-100х2/SID - БВК-300х2/SID встановлюються на робоче місце боксу БКТ-100х2 без пересвердлювання отворів у рамі шафи типу ШР (рис. 6).

Метою розробки (листопад 2005 р.) системи VS Compact виробництва Reichle & De-Massari було створення для технологій DSL максимально компактного кросового обладнання для встановлення в зовнішніх розподільчих пристроях - шафах, основою якого є плінт VS Compact Slim™ (надалі Slim™) (рис. 7).

Плінт VS Compact Slim™
виробництва Reichle & De-Massari Фізичні характеристики плінта VS Compact Slim™
Рис 7. Плінт VS Compact Slim™
Основні параметри і характеристики плінта Slim™ наведені в табл. 5.

Таблиця 5

Основні характеристики та параметри плінта Slim™

Параметри
Один. виміру
Величина
Діаметр провідника магістрального кабелю
мм
0,40 ... 0,65
Діаметр кросувального провідника
мм
0,40 ... 0,65
Діаметр ізоляції провідника магістрального кабелю
мм
0,80 ... 1,60
Широкосмугові характеристики:  
категорія
5e
частота
МГц
100
загасання (NEXT)
дБ
43
Електричні характеристики:  
діелектрична міцність
кВ
>2
високовольтний пробій
кB
>2
опір ізоляції
MOм
>50 000
Опір контакту
МОм
<=5
Кількість перекросувань
раз
>100
Матеріал контактів
Лужена фосфориста бронза
Матеріал плінта і деталей
Полікарбонат

В системі VS Compact Slim™ застосовується ідея V-подібного врізного контакту. Особливістю його є те, що складовою частиною контакту є додатковий інтегрований ніж для обрізання провідників всередині плінта.

Під'єднання провідників магістрального кабелю проводиться з тильної сторони, кросувальних - з передньої.

За рахунок подовження контактної щілини стало можливим підпаралелювання ліній шляхом монтування двох провідників в один контакт одночасно.

Для забезпечення нормальної роботи в складних умовах (висока вологість, пил і т. і.) застосовується гелезаповнене рішення, яке забезпечується за допомогою спеціальних кришок і гелю (рис. 8).

Гелезаповнене
рішення плінта Slim™
Рис 8. Гелезаповнене рішення плінта Slim™

При частому перекросуванні, коли з провідником видаляється гель і тим самим оголюється контактна група, передбачена можливість дозаповнення плінта гелем.

Плінти по частотним характеристикам відповідають категорії 5е, тому будь-який крос з плінтами VS Compact Slim™ без обмежень може використовуватись для передачі даних.

Для плінтів VS Compact Slim™ сконструйовано простий пластмасовий інструмент для використання при незначній кількості кросувань провідників.

Основними конструктивними елементами є L-подібні та П-подібні профілі різної довжини і глибини, які виготовляються і компанією МАКО. Компанія розробила технологічні схеми, металоконструкції та вироби для встановлення в пластикових шафах боксів відкритого типу БВК-100/Slim, якi мають гелезаповнені плінти Slim™.

Крім того, компанія МАКО розробила і вироби для заміни в існуючих шафах боксів БКТ-100х2 на бокси відкритого типу БВК-100х2/Slim - БВК-300х2/Slim, які встановлюються на місце боксу БКТ-100х2 без пересвердлювання отворів у рамі шафи типу ШР.

Інструмент. При монтажі (врізанні) провідника кабелю для кожного типу плінтів (в даному випадку для SID i Slim) застосовують спеціалізовані інструменти. Це ставить перед виробником комутаційного обладнання питання про доступність інструменту або навіть про виключення впливу ціни інструменту на сумарну вартість рішення.

В якості вирішення вказаної проблеми можна розглядати комплектацію модулів (плінтів) спрощеним разовим пластмасовим інструментом (VS Compact Slim™). В той же час, пластмасові інструменти показали себе не з кращого боку. Не дозволяючи регулювати силу обрізання і якісно обрізати залишки провідника, такі "економ-рішення" придатні тільки в тому випадку, коли інструменту під рукою немає і необхідно перекросувати один чи два плінти. На нашу думку, найкращий результат при монтажі плінтів дає застосування спеціального професійного інструмента.

Реалізацію рішення, що не вимагає застосування інструменту, у якого провідники на обрізні ножі врізного контакту подаються особливими кришками, що одночасно врізають провідник в контакт і закривають його, пропонує компанія ЗМ (розробка 2005 р.). Це рішення - система SliC™ Quick Connecting System (надалі SliC™).

Система SliC™ Quick Connecting (рис. 9) призначена для побудови DSL мереж, встановлення в розподільчих телекомунікаційних шафах на лінійно-кабельних спорудах і є простим рішенням для підключення мідних пар без застосування спеціального інструменту.

Розроблене для застосування в розподільчих шафах і муфтах на лінійно-кабельних спорудах SliC™ - конструктивне і закінчене рішення, яке скорочує час монтажу і зменшує вартість з'єднання.

Під'єднання провідників магістрального кабелю проводиться з тильної сторони за допомогою інструменту, кросувальних - з передньої без інструменту.

Процес під'єднання кросувального провідника проходить в два етапи: перший - обрізає надлишок кросувальної пари провідників за допомогою вбудованого ножа, другий - врізний контакт прорізає ізоляцію провідників, контактує з провідником і затискує з'єднання. Для кожного провідника пари є здвоєний врізний контактний елемент, який зменшує зусилля для під'єднання пари.

Система SliC™ Quick
Connecting
Рис 9. Система SliC™ Quick Connecting

Таблиця 6

Основні параметри і характеристика плінта SliC™

Параметри
Один. виміру
Величина
Діаметр провідника магістрального кабелю
мм
0,40 ... 0,90
Діаметр кросувального провідника
мм
0,50 ... 0,60
Широкосмугові характеристики:  
категорія
5e
частота
МГц
100
загасання (NEXT)
дБ
42
Електричні характеристики:  
діелектрична міцність
кВ
>3
високовольтний пробій
кB
>3
опір ізоляції
MOм
>100 000
Опір контакту
МОм
<=5
Кількість перекросувань
раз
>250
Матеріал контактів
Лужена фосфориста бронза
Матеріал плінта і деталей
Полікарбонат

Здвоєний врізний контакт дозволяє запресовувати два провідника в один контактний елемент без розриву зв'язку, що дає можливість розпаралелити ланку із сторони кросування.

З метою візуального контролю надійності з'єднання плінти системи SliC™ можуть бути повторно відкриті без розриву ланки зв'язку. Направляючі кросувального провідника утримують його і при відкритій кришці.

Інтегрований отвір для тестування дозволяє перевірити якість зв'язку, як по направленню до станції, так і по направленню до абонента.

Високоякісний гель захищає контакти від вологи, корозії і залишається в плінті навіть після багаторазових перекросувань.

Система SliC™ Quick Connecting забезпечує високу точність передачі сигналу, надійність мережі і покращені характеристики передачі сигналу високої частоти в умовах надання широкосмугових послуг (табл. 6).

Основними конструктивними елементами є П-подібні профілі різної довжини та глибини, які виготовляються компанією МАКО.

Компанія МАКО розробила технологічні схеми, металоконструкції та вироби для встановлення в пластикових шафах боксів відкритого типу БВК-100х2/SliC - БВК-300х2/SliC, якi мають гелезаповнені плінти SliC™.

Крім того, компанія МАКО розробила технологічні схеми, металоконструкції та вироби для заміни в існуючих шафах боксів БКТ-100х2 на бокси відкритого типу БВК-100х2/SliC - БВК-200х2/SliC, які встановлюються на місце боксу БКТ-100х2 без пересвердлювання отворів у рамі шафи типу ШР.

Таким чином, для вже застосованих технологій DSL, а також для конкретної реалізації кросів з врахуванням перспективи, необхідні високоякісні плінти, які спеціально розроблені для побудови DSL мереж і встановлення в зовнішніх розподільчих пристроях.

5. Вплив зовнішнього середовища на жили кабелю у відкритих боксах.

На відміну від технології монтажу кабельних боксів типу БКТ, в розподільчих шафах, в яких монтуються так звані відкриті бокси (наприклад, БВК-300х2/SID), кабельні провідники (жили) в поліетилиновій ізоляції в розподільчих шафах зазнають впливу навколишнього середовища. У зв'язку з цим постає питання, чи необхідно видаляти гідрофобний заповнювач з жил кабелю перед підключенням їх в плінти з врізними контактами?

Результати досліджень показали, що на стан ізоляції кабельних жил в шафах впливають температурне старіння, дія вологи і конденсату, дія різних середовищ і т. і. [14].

В результаті на ізоляції з'являються тріщини, особливо там, де жили були зігнуті для включення в плінти. На думку американських дослідників, основна причина розтріскування ізоляції - поступова втрата поліетиленом антиоксидантів (протиокислювальних добавок). Це особливо актуально для кабелів з гідрофобним заповненням, так як встановлено, що плівкопориста поліетиленова ізоляція зазнає більш швидкого старіння, ніж ізоляція з суцільного поліетилена.

З метою виявлення впливу гідрофобного заповнювача на розтріскування плівкопористої ізоляції кабельних жил було проведено штучне старіння зразків жил, взятих із заповненого кабелю. Для досліджень використовувались відрізки жил довжиною 40 см. На частині зразків гідрофобний заповнювач був залишений, а останні були змиті змивкою 4413 Scotchcast, яка містить компоненти, що сприяють зберіганню поліетиленовою ізоляцією антиокислювального захисту. Змивка не входить в комплекти муфт і замовляється окремо. Всі жили в парах обкручувались навколо циліндра діаметром 12 мм, а потім скручувались для забезпечення механічного напруження в зразках. Підготовлені таким чином зразки штучно старіли в печі при температурах 82 і 93°С. Випробовування продовжувались 23 тижні.

Результати визначення діелектричної міцності ізоляції і відносної величини її розтріскування по проходженню 3, 12 і 23 тижні старіння показали, що діелектрична міцність ізоляції неочищених жил на початковому етапі старіння була вища, чим очищених, але по мірі виникнення тріщин стала різко зменшуватись. В очищених жилах розтріскування не спостерігалось, а міцність практично не змінилась.

Для імітації дії конденсату частина зразків двічі на тиждень занурювалась на 15с у воду. У цьому випадку спостерігалось додаткове погіршення діелектричних характеристик. Але і в цих умовах очищені змивкою зразки показали значну перевагу над неочищеними.

Тому з достатньою підставою можна чекати, що в умовах, близьких до умов випробовувань, термін служби ізоляції очищених жил буде по меншій мірі вдвічі більше, ніж у неочищених.

При цьому не допускається застосування розчинників, які не призначені спеціально для видалення гідрофобного заповнювача із кабелів типу ТП, наприклад, бензину. Використання ж подібних розчинників призводить до руйнування ізоляції жил.

На кожному кабелі, що заводиться в шафи нового покоління чи в бокси відкритого типу, корінці кабелю необхідно заливати гелем 8882High Gel або компаундом 4407 виробництва ЗМ.

6. Стабілізація і відновлення електричних характеристик "замоклих" кабелів

Широке застосування технологій DSL змусило змінити відношення і до існуючих кабельних ліній. Кабелі цих ліній, кросове обладнання, розподільчі шафи - все це розроблялося, будувалося і експлуатувалося як низькочастотне обладнання.

На початку застосування цифрового абонентського ущільнення їх розробниками і постачальниками настійливо навіювалась думка, що ці системи можуть працювати по будь-яким лініям в межах допустимої довжини лінії - включай і працюй. Це в дійсності так і було до тих пір, поки в одному кабелі працювали одна чи максимум дві системи. Масове ж впровадження цифрових систем висунуло проблему існуючих кабельних ліній і змушує серйозно нею займатися.

По своєму технічному стану кабельні лінії можна умовно розділити на три групи:

  • лінії, які повністю задовільняють всім нормам галузевих стандартів по електричним характеристикам. Це нові лінії і (що рідше) лінії, які грамотно і добросовістно експлуатуються;
  • лінії, які, в основному, відповідають нормам, але мають деякі відхилення по опору ізоляції (до десятків МОм) і підвищену асиметрію (до 1 - 2 % від опору шлейфу, при нормі в 0.5%);
  • лінії із значним зниженням опору ізоляції, великою асиметрією, "розбитими" парами.
Такі лінії мають різко занижені характеристики взаємних впливів, а це як правило, "замоклі" кабелі.

Таким чином, тільки перші дві групи кабельних ліній можуть бути використані для високочастотного ущільнення. Інакше кажучи, відповідність нормам по постійному струму чи, в крайньому випадку, наближення до них - це є необхідна умова, але недостатня.

Третя ж група кабельних ліній потребує капітального ремонту. Одним із таких заходів є технологія відновлення і стабілізація електричних характеристик (реанімація) кабелів типу ТПП, КСПП в тому числі і "замоклих", шляхом закачування в їх осердя рідкого гідрофобного заповнювача.

Так наприклад, в травні з 22 по 24 число 2006 року в ЦЕЗ №3 (м. Дніпродзержинськ) Дніпропетровської філії ВАТ "Укртелеком" під керівництвом фахівців компанії МАКО був проведений капітальний ремонт кабелю ТПП 100х2х0.4, який знаходився в експлуатації з 1969 року.

В січні місяці цього року після пориву на мережах теплопостачання колодязі зв'язку були залиті гарячою водою. Оболонка кабелю розгерметизувалася, вода потрапила в кабель. Електричні характеристики кабелю не відповідали технічним нормам. Опір ізоляції жил по відношенню до заземленого провідника становив 5 - 20 МОм [ 15 ] .

Після проведення ремонтно-відновлювальних робіт, суть яких полягала в заміні БКТ 100х2 на бокс БВК з врізним контактом і заміні муфти МПС на компаундну компанії МАКО, а також в заповненні (закачуванні) рідким гідрофобним заповнювачем осердя кабелю під тиском, внаслідок чого волога, яка була в кабелі витіснилася, а всі пустоти осердя кабелю заповнилися гідрофобним заповнювачем. Як наслідок, після закачування гідрофобного заповнювача опір ізоляції жил кабелю по відношенню до заземляючого провідника в середньому становив від 500 до 2000 МОм [ 16 ]. На 10% жил кабелю опір ізоляції перевищував 10 000 МОм. Через двадцять сім днів після закачування гідрофоба опір ізоляції жил кабелю по відношенню до заземляючого провідника в середньому становив від 1 090 до 10 000 МОм [ 17 ].

Як показує досвід МАКО, кожна ділянка кабелю по своєму унікальна, заповнення залежить від року його випуску, завода виробника, ізоляції жил, щільності осердя кабелю, ступеню заповненості його водою, а також від кваліфікації і бажання працівника.

Сьогодні і завтра технологія ремонтно-відновлювальних робіт із заповненням, яку пропонує компанія МАКО, буде основною для впровадження широкосмугових послуг на існуючих мережах доступу.

Крім того, застосування технології ремонтно-відновлювальних робіт із заповненням дозволяє повністю відмовитися від системи постановки кабельних ліній під повітряний тиск.

Заключення.

Здавалось, ще вчора наші мережі надавали традиційний телефонний сервіс, з'єднували між собою декілька комп'ютерів і серверів, а їх робота носила допоміжний характер. Наразі до мереж підключаються все нові і нові пристрої: ІР-телефони, термінали відеоконференцзв'язку та інше. А нові додатки, що активно впроваджуються, вимагають високих швидкостей.

Сьогодні мережева інфраструктура стає ключовим елементом бізнес-процесів підприємств і замовники все частіше вимагають системи зв'язку з високою надійністю і стабільністю, в тому числі до непередбачених зовнішніх факторів.

Враховуючи те, що кабельна лінія має тривалий термін експлуатації (понад двадцять років), однією із важливих характеристик кабельних систем є мінімальна величина запасу по всім характеристикам, які забезпечує кожна конкретна лінія. Чим більша величина запасу, або чим далі від граничних параметрів знаходяться характеристики кабельної лінії, тим більш стійка і надійна лінія, тим більше вона буде забезпечувати модернізацію і розвиток мережі без впливу на технологічні процеси підприємства.

Таким чином, для реалізації технологій DSL на місцевих мережах необхідно:

  1. На кабельних лініях зв'язку застосовувати кабель з гідрофобним заповненням.
  2. З'єднання жил виконувати механічними з'єднувачами: малопарні - одножильними, багатопарні - 10-ти, 20-ти, 25-ти парними, які забезпечують технології DSL.
  3. Зросток муфти повинен бути екранованим з відповідним заземленням.
  4. Герметизацію зростка жил кабелю з гідрофобним заповненням, а також кабелю без заповнення і без тиску проводити компаундними компресійними муфтами.
  5. В розподільчих шафах встановлювати кабельні бокси з гелезаповненими плінтами, які спеціально розроблені для встановлення в зовнішніх розподільчих пристроях, а саме плінти SID-C, SliC™ Quick Connecting виробництва ЗМ і плінти VS Compact Slim™ виробництва Reichle & De-Massari.
  6. При монтажі в розподільчих шафах боксів відкритого типу видаляти гідрофобний заповнювач з жил кабелю, застосувуючи спеціальну змивку.
  7. Реконструкцію, ремонт існуючих кабельних ліній виконувати з застосуванням технології ремонтно-відновлювальних робіт із заповненням, яку пропонує компанія МАКО.

Успіх розвитку будь-якого оператора в даний час визначається здатністю надати споживачам не тільки традиційний телефонний сервіс, але і цілий набір послуг, і перш за всетаких, які включають високошвидкісну передачу даних. Для реалізації цього необхідно підвищувати якість уже існуючих мереж і застосовувати нові підходи при виборі архітектури побудови будівництва нових і технологій ремонтно-відновлюваних робіт на існуючих.

Для реалізації технологій DSL на місцевих мережах компанія МАКО може запропонувати сучасні рішення при будівництві, експлуатації та ремонті лінійно-кабельних споруд зв'язку із використанням матеріалів МАКО, матеріалів компаній ЗМ, Reichle & De-Massari та інших ведучих світових виробників. А для цього у нас є все необхідне - бажання працювати, ідеї і способи їх впровадження, виробнича база і кваліфікований персонал.

Література:
1. EMC Compliance Cerificate. Underwriters Laboratories Inc. E83599. 22 February, 1997.
2. Мазепа М.К., Мельничук О. В. Спосіб монтажу кабельної муфти. Патент №НО2G15/18. - Бюл. №8, 18.08.2005.
3. Костин А. И. Особенности состояния воздуха в кабелях связи, содержащихся под избыточным газовым давлением //Вестник связи. - 2003. - № 1. С. 78 - 80.
4. Парфенов Ю.А., Мирошников Д.Г. "Последняя миля" на медных кабелях. - М.: Эко- Трендз, 2001.- 223 с.
5. Мазепа М. К. Якість і надійність зв'язку на місцевих мережах // Зв'язок- 2004 - №7.с. 70 - 74.
6. Парфенов Ю.А. Кабели электросвязи. М.: Эко-Трендз, 2003. - 256 с.
7. ОАО ССКТБ-ТОМАСС. Руководство по монтажу кабелей с гидрофобным заполнением для местных сетей связи. М.,1997. - 48 с.
8. Аркашарин В. В., Мазепа Н.К. Качество связи - это новые технологии монтажа и ремонта кабелей //Зв"язок. - 1999. - № 6. С. 51 - 52.
9. Кулешов С. М. Кабели з гидрофобным заполнением: опыт, проблемы и решения //Вестник связи. - 2002. - № 4. С. 203 - 208.
10. Кулешов С. М. Особенности монтажа сростков на кабелях типа ТП с гидрофобным заполнением. С.71-76. - Третья Всероссийская конференция "Современные технологии проектирования, строительства и эксплуатации линейно-кабельных сооружений". - Сборник трудов. СПб: "Петеркон". 2003. - 112 с.
11. Мазепа М. К., Мельничук О. В., Шевчук В. М. Реконструкція та дообладнання розподільних шаф ШР(П) боксами "Quante" //Зв"язок. - 2001. - № 6. С. 55 - 57.
12. Проведение испытаний оконечных устройств (плинты STG и модули подключения МХ) производства компании ЗМ для определения возможности применения их на цифровых сетях широкополосного доступа. Протокол испытаний и заключение. - Санкт-Петербург: ЛОНИИС, 2005. - 18 с.
13. Скляр В., Коваленко К. Тестирование точек консолидации //Сети и бизнес. - 2006. - №1. С. 52 - 69.
14. Попов С.А. Следует ли удалять гидрофобный заполнитель при зарядке боксов? //Вестник связи. - 1999. - № 11. С. 75 -76.
15. Протокол измерения кабеля постоянным током до начала работ. Шкаф №202. Адрес: ул. Бойко, 41. Магистраль М7. 15 мая 2006 г. Температура воздуха +19°С. Кабель ТППэп 100х2х04. Расстояние 0.39 км.
16. Протокол измерения кабеля постоянным током после закачки 2 участка кабеля. Шкаф №202. Адрес: ул. Бойко, 41. Магистраль М7. 24 мая 2006 г. Время 19.00. Температура воздуха +20°С. Кабель ТППэп 100х2х04. Расстояние 0.39 км.
17. Протокол измерения кабеля постоянным током через 27 суток после закачки кабеля. Шкаф №202. Адрес: ул. Бойко, 41. Магистраль М7. 22 июня 2006 г. Время 16.00. Температура воздуха +25°С. Кабель ТППэп 100х2х04. Расстояние 0.39 км.

Наверх
На головну сторінку